Nytår - kort og godt

Nytår - kort og godt


# Profiltekster
Udgivet af Katrine Louise Raun, tirsdag d. 31. december 2013, kl. 17:17

Snart ligger et nyt år foran os. En fin og sprød kalender med blanke tillokkende sider, nye muligheder og chancer. Det fejrer vi på behørig vis, vi trækker i nytårsskrud og bager kransekage. Men når champagnepropperne springer og det brager løs derude, er det nemt at blive ramt af lidt vemod og eftertænksomhed over tiden, der gik, og som nu for alvor er væk. Det, der var godt, er slut, og det, der gik skidt, kan ikke gøres om.

Sådan er det hver gang et år rinder ud og et nyt står for at begynde.
Som barn kunne et år synes så uoverstigeligt langt. Det var simpelthen ikke til at forestille sig, at det på et tidspunkt blev både forår, sommer, efterår, vinter - og nytår igen. Som voksen forandrer tidsfornemmelsen sig. Man ved godt, at et år går stærkt. Et år er ”ingenting”, og synes, som livet i øvrigt, så kort.

Hvert andet år ved nytårstide møder man den korteste evangelietekst overhovedet, nemlig navngivningen af Jesus. Er det en fejl, spørger man sig selv. For kan det virkelig passe, at der skal prædikes over noget så kort?  Det er dog ingen fejl, men derimod er det helt overlagt. For her ved nytårstide skal vi dvæle over navnet Jesus. Selve navnet Jesus betyder Gud frelser og dette er nytårets evangelium. Et evangelium, som således strækker sig ind over hele året, hvor det knytter historierne fra både det gamle og det nye testamente sammen, og på den måde sammenfatter alle årets prædikener i èt eneste udsagn: Gud frelser.

Så kort og godt kan det siges. Men hvad betyder det egentlig?
Jo, det betyder, at Gud vil os. Han vil give os del i sit rige og dele sin tro, sit håb og sin kærlighed med os, så også vi skal dele det med hinanden. Det er altså et budskab, som vi hører ikke kun nytårsdag, men hele året rundt. Et budskab, som giver os mod og styrke til hver eneste dag at dele og leve livet med hinanden i håbet om, at hvad vi end gjorde i dag, får vi en ny mulighed i morgen. Hver evig eneste dag har vi mulighed for at tage os af hinanden og se os selv, såvel som vores næste, i Guds nådes lys.

Det er vel nok den allerbedste grund til at fejre nytåret. 
Helt kort og godt.

Glædeligt nytår!
Katrine Louise Raun

Da otte dage var gået, og han skulle omskæres, fik han navnet Jesus, som han var blevet kaldt af englen, før han blev undfanget i moders liv. Luk 2,21