Torsdag d. 26. december 2019, kl. 10:00

Rød er blevet julens farve. Røde julehjerter, røde gavebånd på pakkerne, røde nissehuer. Men før i tiden signalerede den røde farve på 2. juledag, at det er en martyrdag. Sankt Stefan, som har sin helgendag d. 26. december, blev den første kristne martyr.

Stefanus havde en lederolle i menigheden i Jerusalem og sørgede for, at de indsamlede fødevarer og penge blev fordelt blandt samfundets svageste, som ikke kunne klare sig selv. En dag blev Stefanus anklaget for sine kristne sympatier og stenet til døde af menneskemængden. Aggressionen blev støttet af de jødiske ledere, der var fortørnede over, at den kristne minoritet ville forandre de religiøse skikke.

De kristne så anderledes på ofrene i templet og på hvad der definerede menneskers renhed og urenhed. Ud fra Jesu liv og lære mente de, at adgangen til Gud var åben for alle, uanset social status og menneskers etniske og religiøse baggrund.

Stefanus bevarede sin integritet, da han var ved at dø, og bad for sine bødler. Det fortælles i Apostlenes Gerninger, at himlen åbnede sig for ham og han så Jesus på sin fornemme plads ved Guds højre side. Dette menneskelige gudsbillede ophidsede folk endnu mere og Stefanus led martyrdøden.

Den røde farve på præstens messehagel signalerer martyrernes blod og den lidenskab, den flammende ild, som fik dem til at brænde for budskabet, så de ikke ville opgive troen, selv om det kostede dem livet.

Mogens Ohm Jensen
Astersvej 11, 4000 Roskilde, Danmark