Lørdag d. 26. oktober 2019, Kl. 09:15 til kl. 12:00

Anette Elisabeth Warring, professor i historie på Roskilde Universitet
“Skam, nation og køn - tyskerpiger under besættelsen og efterkrigsopgøret”

Titusinder af danske kvinder var under besættelsen kæreste med tyske soldater, som efterlod sig 10.000-12.000 dansk-tyske krigsbørn. Når tyskerpiger gik offentligt med tyske soldater, signalerede de accept af besættelsen. Det blev de straffet for med den kolde skulders politik, offentlig udskamning og med klipning.

Men de blev også straffet, fordi de krænkede tidens kønsmoralske normer, og fordi kvinderne blev betragtet som national og maskulin ejendom. Det fik alvorlige og langvarige velfærdsmæssige konsekvenser for både kvinderne og deres børn. Kvinderne forsøgte efter krigen at skjule deres skamfulde fortid, fordi deres historie var en ubekvem historie i den danske kollektive erindring om besættelsesårene.

Roskilde Domprovstis kirkehøjskole, efterår 2019
Læs mere på Jakobskirkens hjemmeside

Anette Elisabeth Warring
Vindinge sognegård, Ved Kirken 10, 4000 Roskilde